Decentrální systémy vzduchotechniky: proč si Porsche a Veeser Plastic vybrali Hoval?

◄ Zpět do přehledu blogu
Hoval CZ v současné době pracuje na řadě projektů v segmentu vzduchotechnických systémů. To ovšem neznamená, že by se nerad nechával inspirovat dokončenými projekty svých kolegů ze zahraničí. Pro tentokrát projektem realizovaným v Německu a dalším v Rakousku.

V prvním případě byl použit systém našich střešních jednotek RoofVent®.
Za novou generací těchto jednotek stojí více než 40 let zkušeností v oblasti vzduchotechniky. Dlouholeté zkušenosti nám pomohli vyvinout ekologicky šetrné a snadno použitelné decentrální vzduchotechnické jednotky, které zajištují přívod čerstvého vzduchu a odvod znehodnoceného vzduchu skrz střechu – vše současně s maximální energetickou účinností. Toto ekonomické a ekologické řešení větrání je ideální kombinovat s decentrálním zdrojem tepla v podobě tepelného čerpadla. Díky tomuto spojení můžeme zákazníkovi nabídnout jeden systém, který zajistí větrání, vytápění i chlazení daných prostor.

Nejinak je to s jednotkou TopVent® TP, která byla užita v druhé referenci. Pokud chcete být nezávislí na fosilních palivech, pak vytápějte právě touto jednotkou. Zdrojem tepla je reversibilní tepelné čerpadlo umístěné na střeše u jednotky, které umožňuje jednotkou nejenom vytápět, ale i chladit.

My jen dodáme, že na obě tato řešení ze segmentu vzduchotechniky jsme náležitě pyšní. Vy pokračujte v čtení a velmi rychle pochopíte, proč tomu tak je…

Veeser Plastic

de_stei--lingen_2019_veeser-plastic_werkimpressionen_-c--veeser-plastic.jpg

Společnost Veeser Plastic je považována za jednu z nejvýznamnějších německých společností pro technicky náročné procesy vstřikování. Vysoce kvalitní vstřikované díly jsou instalovány v nejrůznějších průmyslových odvětvích, jako je automobilový průmysl, obalová a lékařská technika a také strojírenství. Speciální podmínky požadované při výrobě plastů kladou vysoké nároky na vzduchotechnický systém. Společnost Veeser Plastic se proto rozhodla pro řešení Hoval.

"Mít po svém boku spolehlivé partnery, je pro tak velký projekt zásadní. Náš developer nám doporučil společnost Hoval jako dodavatele decentrálních systémů vzduchotechniky pro výrobní haly. Ještě než jsme se s ním spojili, prověřili jsme si řadu referenčních projektů, které má Hoval úspěšně za sebou a rychle jsme se přesvědčili o vysoké kvalitě produktů Hoval," říká Christoph Dommermuth, technický provozní manažer společnosti Veeser Plastic, o rozhodnutí spolehnout se na Hoval jako na partnera. Čtyři decentralizované větrací jednotky RoofVent ve výrobní hale zajišťují příjemné vnitřní klima 24 hodin denně a trvale čerstvý a filtrovaný vzduch.

de_stei--lingen_2019_veeser-plastic_werkimpressionen_produktionshalle_-c--veeser-plastic.jpg

Vzduch ve výrobních halách je často velmi silně znečištěn nepřetržitým provozem strojů. V hale Veeser Plastic je denně zaměstnáno kolem 40 zaměstnanců při výrobě různých plastových dílů. Zpracování plastů ve vstřikovacích lisech vytváří emise, což znamená, že je nezbytné mít účinný a spolehlivý vzduchotechnický systém.

"Abychom chránili zdraví našich zaměstnanců, je nutný ventilační systém se speciálním, vysoce kvalitním filtrem. Jen tak zajistíme, že vzduch bude bez prachu, pylu a případných škodlivých výparů," říká Christoph Dommermuth o speciálních požadavcích na řešení klimatu v halách společnosti Veeser Plastic. V rámci projektu byly také integrovány jednotky Hoval pro udržení teploty jak ve výrobních halách, tak v administrativní budově. "Odpadní teplo ze vstřikovacích lisů je využíváno pro celou výrobní halu, a to pomocí systému Hoval pro rekuperaci tepla. Tímto způsobem je až 84 % tepla rekuperováno z odpadního vzduchu, což je vysoce efektivní a šetříme tak klientovi energii,“ vysvětlil obchodní zástupce Hoval Florian Schmidlehner. Patentovaný Air Injector zajišťuje účinné přivádění a bezprůvanovou distribuci vzduchu v salonku administrativní budovy. To má současně pozitivní vliv na teplotní vrstvení v hale.

Tento projekt byl realizován pomocí čtyř jednotek Hoval RoofVent® a plynového kondenzačního kotle Hoval UtraGas®.

Porsche Austria

at_wals-siezenheim_porsche_2019_lagerhalle_hoval.jpg

Také v prodejním centru dílů Porsche ve Wals-Siezenheimu bylo pro renovaci vytápění ve skladu s vysokými regály zvoleno řešení decentrální vzduchotechniky Hoval. To zajišťuje příjemnou a rovnoměrnou distribuci tepla ve 14 metrů vysoké hale. Sklad dílů, který se nachází uprostřed haly, byl v době rekonstrukce vybaven 20 ohřívači vzduchu z 80. let. Nepodařilo se jimi rovnoměrně vytopit celou halu. Přechodem na výkonnější jednotky TopVent® TP s vířivými vyústkami místo obvyklých lamel bylo možné snížit množství jednotek na šest kusů. Patentovaná vířivá vyústka Air Injector, přizpůsobená specifickým potřebám Porsche, směřuje teplo tam, kde je potřeba, aniž by v hale vznikal nepříjemný průvan a současně minimalizuje únik tepla střešní konstrukcí.

at_wals-siezenheim_porsche_2019_hallenklima_hoval.jpg

"Rozhodujícím prvkem je patentovaná vířivá vyústka vzduchu Air-Injector. Pomocí automaticky nastavitelných lopatek se úhel výfuku vzduchu nastavuje podle potřeby. Vzduch je tedy vyfukován tak, aby nedocházelo k průvanu," vysvětluje produktový manažer Hoval Rainhard Ganster, jak Air-Injector funguje. To vytváří ideální pracovní prostředí pro všechny zaměstnance. Dokonce i světelný pás namontovaný na výšku zůstává distribucí vzduchu neovlivněn.

Manfred Krempler, zodpovědný za stavební údržbu ve skladu dílů a náhradních dílů Porsche Austria v závodě Wals-Siezenheim, vysvětluje: „Hoval nás přesvědčil jak svou technologií, tak individuálním poradenstvím a jednoduchým uvedením do provozu. Nová zařízení se nám bez komplikací podařilo integrovat do stávající technologie řízení budov a od té doby fungují plně automaticky."

Tento projekt byl realizován pomocí šesti jednotek Hoval TopVent® TP.

Víc se o našich decentrálních vzduchotechnických systémech dočtete zde.

Autor