Jak ušetřit v blížící se topné sezóně?

◄ Zpět do přehledu blogu

Přinášíme Vám tipy na snížení vašich nákladů s blížící se topnou sezónou. Díky několika jednoduchým krokům můžete ušetřit náklady na vytápění a spotřebu energie.

Náklady na vytápění představují asi 70% veškeré spotřeby energie

Zde je pět tipů, které Vám budou šetřit energii každý den:

  1. Nikdy zcela nevypínejte radiátory
  2. Pravidelně odvzdušňujte radiátory
  3. V zimě větrejte místnosti v pěti-minutových intervalech (místo toho, abyste nechali otevřené okno celý den)
  4. Ponechejte prostor kolem radiátorů
  5. Udržujte správnou vlhkost vzduchu
spory
Obrázek 1: Náklady na vytápění představují asi 70% veškeré spotřeby energie.

TIP 1: Nikdy zcela nevypínejte radiátory

Věděli jste, že k úspoře stačí nikdy úplně nevypnout radiátory? Jakmile totiž místnost vychladne, je zapotřebí mnohem více energie k opětovnému zahřátí. Proto se ujistěte, že teplota v místnosti Vám neklesne pod 18 stupňů. Toto lze jednoduše provést díky pokojovému termostatu, kde si jednoduše nastavíte teplotu pro každý den a pro každé časové období.

TIP 2: Pravidelně odvzdušňujte radiátory

Topení vyžaduje pravidelnou údržbu, tzn. opakované odvzdušnění – je to jediný způsob jak uvolnit veškeré možné teplo do místnosti. Pokud máte zcela uvolněný termostat a radiátor i přesto není teplý, je to známka toho, že by měl být odvzdušněn. Vše co k tomu potřebujete je ventilační klíč (zakoupíte v železářství), kbelík a hadr. U podlahového topení doporučujeme odvzdušnění technikem.

TIP 3: V zimě větrejte místnosti v pěti-minutových intervalech (místo toho, abyste nechali otevřené okno celý den)

Čerstvý vzduch v místnosti je důležitý i proto, že většinou máme v bytě či domě příliš suchý vzduch. V zimních měsících se doporučuje větrat 2 – 3x denně po dobu několika minut. Platí následující pravidlo: Čím je venku tepleji, tím déle můžete místnost větrat.

Větrání oken
Obrázek 2: Větrejte v intervalech.

TIP 4: Ponechejte prostor kolem radiátorů

Radiátory jsou často zastavěné nábytkem, záclonami či jinými předměty. Ponechání vzdálenosti nejméně 15 až 20 cm si udržíte tepelný výkon na ideální úrovni. Zajistíte si tak efektivní využití veškeré energie

house.jpg
Obrázek č. 3: Udržujte správnou vlhkost vzduchu.

TIP 5: Udržujte správnou vlhkost vzduchu

Trvalým vytápěním se konstantně snižuje úroveň vlhkosti, což vede ke nepříjemnému suchému vzduchu. Tomu zabráníte například koupí zvlhčovače vzduchu, který dbá na správnou vlhkost v místnosti (měla by být mezi 40 – 60%).



Ozvěte se nám a vyberte si ideální úsporné řešení pro Váš dům či byt. 

Autor