V pohodě i během pylové sezóny? Řízené větrání umožní alergikům doma opět volně dýchat.

◄ Zpět do přehledu blogu

Pylovou sezónu každý rok zaznamenávají nejen včelstva, ale také alergici, pro které toto období přináší řadu starostí. Jedno z možných řešení je zůstat doma a do volné přírody moc nevycházet. Pyl však nevyhnutelně proniká i  do uzavřených prostor, a tak ani zde nemají alergici často klid. Pro tento problém nacházíme řešení – řízené větrání umožní alergikům ve vlastním bytě opět volně dýchat.

pollen.jpg
Oči Vám slzí, z  nosu Vám kape a  dnem Vás provází jeden záchvat kýchání za druhým. Takovou situaci znají alergici až příliš dobře. Až 40% lidí v Evropě trpí pylovou alergií – a  neustále jich přibývá. Ve volné přírodě nezbývá alergikům často nic jiného než sáhnout po lécích – při alergické reakci totiž může v horších případech nastat vážná dušnost. Ve vlastním bytě nebo domě je ale možné přijmout opatření, která zajistí vzduch s nízkým obsahem alergenů. Jedno z nejúčinnějších řešení představuje instalace řízeného větrání – nazývaného též komfortní větrání. Takové větrání nepřetržitě zbavuje vzduch alergenů, jako jsou pyly a  prach, a  zajišťuje optimální vlhkost vzduchu v  místnosti. Alergici tak mohou ve vlastním bytě znovu volně dýchat.

Řízené větrání: Pyl musí zůstat venku

fenster-1.jpg

Pylová sezóna je mezi alergiky nejobávanějším obdobím. V  důsledku klimatické změny, kterou již můžeme pozorovat, trvá šíření pylu každý rok o něco déle. V Čechách začíná pylová sezóna v lednu a trvá do konce října.

Největšímu zatížení se můžeme vyhnout tím, že se budeme zdržovat v  uzavřených prostorách. Ale ani tam není vzduch prostý alergenů. Při každém otevření okna nebo dveří se pyly dostávají dovnitř, do místností.

Mnozí lidé tedy v  těchto dnech rezignují na nepřetržité větrání. Jestliže se ale vzduch pravidelně nevyměňuje, zhoršuje se jeho kvalita s  každým vydechnutím a  pyl, který se dosud do místnosti dostal, v  ní neustále cirkuluje, čímž ohrožuje zdraví. Ve vnitřních prostorách se pylové částice rozptylují rychleji, než bychom čekali. Velká část pylů a  prachu se do obytných místností dostává na oblečení – proto alergikům radíme, aby se po příchodu domů převlékli. V obytných místnostech s  komfortním větráním prochází venkovní vzduch pylovým filtrem, který ho zbavuje alergenů, takže do místnosti proudí pouze svěží, čistý vzduch. U  domů a  bytů bez komfortního větrání se doporučuje větrat v  ranních hodinách. V  tuto denní dobu je zatížení pylem většinou nejnižší. Další tip: Větrejte po dešti – tehdy je vzduch vyčištěný od pylů.

Zamezte šíření prachu díky řízenému větrání

1bc79gmxmw8ixkt22w2t_prvw_5396.jpg
Vedle sezónní alergie na pyl může vést k podráždění imunitního systému také alergie na domácí prach, a  to celoročně. Na vině jsou výkaly mikroskopických roztočů, žijících v prachu. I  v  nadprůměrně čistém domě člověk vdechne při každém nádechu asi 75 000  prachových částic. Ani v  tomto případě není větrání okny nejlepším řešením.
Vzduch, který do místnosti proudí, rozvíří prachové částice v místnosti, takže se snáze dostávají do našich dýchacích cest. Při výměně vzduchu prostřednictvím řízeného větrání naopak k  rozvíření prachu nedochází, protože je vzduch do místnosti přiváděn tak jemně, že to ani neucítíte. Přiváděný vzduch je zbavený nejen pylu, ale také prachu. Další pozitivní vedlejší efekt: Díky filtrování vzduchu vzniká v  domě nebo v  bytě méně prachu, takže ho nemusíte tak často utírat.

Regulace vlhkosti vzduchu v obytných místnostech

homevent_residential-ventilation_fresh_air.png
Aktivitu prachu v  obytných místnostech ovlivňuje vedle proudění vzduchu zejména také jeho vlhkost. Především osoby alergické na pyl a  prach by měly dbát na konstantní vlhkost vzduchu v  obytných místnostech. Příliš suchý vzduch usnadňuje volný pohyb drobných částic, které pak dráždí dýchací cesty.

Ideální vlhkost vzduchu se ve vnitřních prostorách pohybuje v  rozmezí od 45 do 50  procent. Tato hodnota se často těžko odhaduje – pomůže tedy vlhkoměr, který lze výhodně zakoupit v  každých stavebninách. Zkondenzovaná voda na oknech, stěnách nebo potrubí je známkou příliš vysoké vlhkosti vzduchu (nad 60 procent) a  perfektní živnou půdou pro škodlivé plísně. Vlhkost v místnosti může snížit odvlhčovač. Pokud je vzduch příliš suchý (většinou v  zimě), pomůže vlhký ručník přes topení. Používáte-li komfortní větrání, nemusíte se o  vlhkost vzduchu starat, neboť je regulována automaticky. Integrovaný rotační výměník komfortního větrání přitom z  odváděného vzduchu rekuperuje teplo, a  dokonce i  potřebnou vlhkost.

Tipy pro alergiky

pollen_bee_comfortventilation.jpg

Věnujte pozornost pylovým předpovědím a sledujte právě aktivní alergeny, například na https://www.pylovasluzba.cz/

Nevcházejte do ložnice v  oblečení na ven, aby nedocházelo k  šíření pylů.

Udržujte v  obytných místnostech konstantní vlhkost mezi 45 a  50  procenty.

Odstraňte z  bytu lapače prachu a  pravidelně vysávejte.

Vyměňujte ložní prádlo – alespoň jednou za dva týdny.

Vlastníci řízeného větrání by měli jednou ročně, po skončení pylové sezóny, vyměnit filtr.

Nemáte-li nainstalované řízené větrání, větrejte ve městě vždy ráno a  na venkově vždy večer.

Kontaktujte nás a zjistěte, jak nainstalovat komfortní ventilační systém HomeVent® Comfort do Vaší domácnosti či kanceláře.
S námi dýcháte čistý a hlavně zdravý vzduch!
Autor