Průmyslová vzduchotechnika pro sportovní haly bez průvanu a hluku

◄ Zpět do přehledu blogu

Požadavky na větrání, vytápění a chlazení sportovních hal jsou úzce specifické a při jejich řešení určitě stojí za zvážení zamyslet se nad možnostmi a výhodami využití decentralizovaných větracích jednotek. Jejich použití přináší nejen vysoké úspory, ale zároveň vnáší do těchto objektů zajímavý architektonický prvek.

Evropské stavebnictví zažilo po silném rozmachu v roce 2008 několikaletý útlum. V reakci na tuto situaci se v rámci EU objevily různé dotační programy, jedním z nich byla podpora projektů budování a rekonstrukcí veřejných víceúčelových a sportovních hal.

Požadavky na projektování takových prostor je stanoveno např. normou DIN 18032-1. Ta udává jako nejčastěji používané typy hal uvedené v tabulce 1. Jednotlivá pole od sebe bývají oddělena závěsy nebo posuvnými stěnami a je vhodné je vzduchotechnicky na sobě nezávisle také ošetřovat. S ohledem na velikosti hracích ploch se zpravidla jedná o prostory s rozměry 15 x 27 m nebo 22 x 22 m.


Typ haly



š x d x v



počet polí

Jednoduchá

15 x 27 x 5,5 m

1 x (15 x 27) m

Dvojitá

22 x 44 x 7,0 m

2 x (22 x 22) m

Trojitá

27 x 45 x 7,0 m

3 x (15 x 27) m

Tabulka č. 1: Nejčastěji používané rozměry sportovních hal

Nezbytný vzduchový výkon je závislý na způsobu využití haly, t.j. zda se počítá s čistě sportovním využitím, nebo sportovními utkání s diváky případně víceúčelovým využitím s velkým počtem účastníků pořádaných akcí. Na každého sportovce je uvažováno s přívodem 60 m³/h a na diváka 20 m³/h venkovního vzduchu. Obsazení vlastní haly lze očekávat časově odlišné a je tedy vhodné uvažovat s možností přizpůsobit vzduchové výkony potřebám.

Sportovní hala na ilustračním obrázku je typická dvojitá hala s úzkým prostorem tribuny. Nosná konstrukce je v tomto případě tvořena dřevěnými vazníky, které neumožňují žádný prostup vzduchovodů. K větrání byl zvolen decentrální systém, přičemž je každé pole ošetřeno jednotkou se zpětným získáváním energie výkonu 5500 m³/h. Vytápění haly přebírají jednotky s integrovanou vířivou vyústkou Air-Injector s velkým indukčním číslem. Ty intenzivně a bez průvanu dodávají čerstvý vzduch do jednotlivých polí a automaticky zajišťují požadovanou teplotu. Podle provedených měření teplotní stratifikace pouze 0,15 K/m přispívají na základě snížené teplotní diference mezi podlahou a stropem k očekávaným úsporám energie.
obr_2-1.jpg
Obr. č.1 : Sportovní hala Goldbach, Thüringen vytápěná a větraná decentrálními jednotkami Hoval 
Neboť mohou být na základě víceúčelového využití haly kladeny nároky na „tichý“ provoz, jsou jednotky vybaveny tlumiči hluku přiváděného a odváděného vzduchu. Rozdílný stupeň obsazenosti haly potom mohou pomoci řešit v konkrétním případě ventilátory s frekvenčními měniči. Redukovaný vzduchový výkon také současně přispívá k bezhlučnému provozu větrání.
obr_3-1.jpg
Obr. č. 2: Jednotka vybavená tlumiči hluku přiváděného a odváděného vzduchu

Zařízení je ovládáno a regulováno specielně vyvinutým systémem měření a regulace decentrálních jednotek, umožňujícím v rámci jednotlivých polí nezávislé druhy provozu podle využití jednotlivých částí haly. Lze tak například zajistit větrání jedné části a přitom v druhé pouze temperovat na sníženou teplotu. Součástí systému ovládání je i automatická regulace nastavení vyústek podle diference teploty přiváděného a okolního vzduchu. Prostor je tak rovnoměrně vyvětrán za všech provozních okolností a nevzniká průvan.

Celkový výsledek je velmi přesvědčivý. Uživatel oceňuje především zajištění tepelné pohody vnitřního prostoru a provozovatel zase bezúdržbový, spolehlivý a energeticky optimální provoz.

Zkušenosti jiných sportovních hal ukazují, že i při polích 15 x 27 m lze vyústkami Air-Injector nastavit velmi dobře rozdělování vzduchu a dosažení teplot. Porovnání s používanými daleko dosahovými dýzami bylo negativní, neboť tyto nejsou schopny docílit stejně vyrovnané rozdělení vzduchu a teplot.

Kdy je vhodné zvolit decentrální vzduchotechnické jednotky?

Použití decentrálních jednotek je vhodné právě v případech sportovních a víceúčelových hal. Absencí vzduchovodů a kompaktností jednotek znamenají decentrální systémy nezanedbatelné snížení zatížení konstrukcí o 70 % proti centrální vzduchotechnice, což znamená také lehčí konstrukci vlastní haly. Příznivá hmotnost a malé zatížení umožňuje snadné začlenění do střechy v případě rekonstrukce stávajících objektů. Odpadá nutnost hledání prostor pro technické místnosti respektive strojovny vzduchotechniky.

Jednotky se dodávají zkompletovány a elektricky připraveny pro snadnou instalaci. Náklady na projekci a instalaci tak jsou optimalizovány. Vlastní montáž je potom velmi rychlá.

Přínosem decentrálních systémů je především snadná přizpůsobitelnost podle rozmanitých požadavků sportovních a víceúčelových hal s důrazem na provozní vlastnosti, přičemž investice do obou popisovaných systémů jsou srovnatelné.

Líbí se vám tato případová studie? Sdílejte ji se svými přáteli!

Autor
Adela Lustykova