Jak v bytových domech snížit náklady na ohřev vody až o 30%?

◄ Zpět do přehledu blogu
Bytové domy, které jsou zásobovány z lokálních kotelen se často potýkají s relativně vysokými náklady kvůli jejich spotřebě. Vzhledem k tomu, že poptávka po teplé vodě je tak velká, představuje toto velký problém generující nemalé náklady, které bude společenství nuceno platit.

V éře nových, inovativních a energeticky účinných řešení je standartním přáním minimalizovat ztráty při přenosu tepla a využívat obnovitelné zdroje čerpající ze skutečně volné energie. Vzhledem k tomu, že poptávka po teplé vodě je prakticky po celý rok konstantní, je třeba  využít energii, která je v dané lokalitě k dispozici neustále. Tou může být solární energie, která i přes svou promělivou intenzitu v průběhu celého roku může být zdarma využita i v zimě pomocí slunečních kolektorů. Solární panely jsou stále velmi populární, dovolují  pokrytí až 40-80% poptávky v závislosti na měsíci a ročním období– představují také levný způsob s relativně nízkým objemem investic. Solární panel se zásobníkem vody umožňuje výrazně snížit náklady na přípravu teplé vody a zároveň aplikovat dotované, ekologické řešení, nezbytné pro každou instalaci kolektorů.

Jak solární panely pracují?

Solární kolektory sbírají sluneční energii během dne, kdy svítí slunce. Proto je nutné mít k dispozici místo na skladování ohřáté vody, umožňující vodu v případě potřeby rychle využít. Kapacita těchto nádrží je závislá na počtu obyvatel, a tím i množství vody jimi spotřebované v průběhu dne. Izolace takové nádrže, jakož i způsob plnění jsou důležité pro udržení nádrže na doporučenou teplotu vody po co nejdelší možnou dobu. V případě, že není možné použití solárních kolektorů, protože není možnost  jejich montáže na střechu budovy - pak by teplá voda měla být připravena za použití nejúčinnějších tepelných výměníků. Toto je důležitý aspekt při výběru tepelného zdroje, který dosahuje vysoké účinnosti i při měnící se spotřebě energie. Nejlepším řešením je plynový kondenzační kotel.
Kondenzační kotel

Obrázek č. 1: Plynový kondenzační kotel UltraGas®

Co potřebujete vědet, než budete investovat do solární energie?

Solární kolektory jsou velmi lákavé a šetrné k životnímu prostředí. Jedná se o efektivní řešení s výkonem a technologiemi umožňující maximální využití slunečního záření.
Solární panel
Obrázek č.2: Ultratenký solární panel UltraSol

Základní vlastnosti kolektorů jsou co největší absorbce a minimální reflexe. Pro tyto účely se používá sklo s antireflexní vrstvou, pod kterým je umístěn absorbér. Ten by měl zabírat co největší množství povrchu prostřednictvím vinutého uspořádání. Pod ním je izolace z minerální vlny, která chrání kolektor před tepelnou ztrátou např. do střešních panelů. Závisí na tom množství energie, které bude předáno do vody. V letních měsících se kolektory využívají především pro účel výroby teplé vody. V zimním období během slunečného počasí mohou být kolektory využity pro vytápění budov. Podpoří hlavní zdroj tepla až o 20-50%.
 
Líbí se vám řešení pro bytové domy? Sdílejte jej!



Autor
Martin Köb
Product Manager SRS