Internet of Things (Internet věcí)

◄ Zpět do přehledu blogu

Všichni mluví o tzv. „internetu věcí“ (Internet of Things), víme ale, co tento fenomén znamená a jaký bude mít vliv na obor vytápění, chlazení a klimatizace (HVAC)? 

S významným specialistou, profesorem Elgarem Fleischem, jsme vytvořili otázky a odpovědi, abychom odpověděli každému, kdo se ptá. 

V tuto dobu se „internet věcí“ objevuje v téměř všech médiích, která jsou na trhu dostupná. Můžete přiblížit, co tento pojem znamená?

V tomto scénáři nejsou „jen“ lidé, kteří komunikují přes internet pomocí notebooků, iPadů nebo mobilních telefonů, ale komunikují i každodenně používané předměty jakéhokoli druhu. Například balkónové dveře mohou použít tuto snadnou a ekonomicky příznivou cestu k tomu, aby oznámily systému klimatizace, že jsou otevřené. LED světlo by dokázalo detekovat přítomnost osoby v místnosti (a umožnilo by tedy komukoli používat systém alarmu). Nebo by mohl olivovník vysílat signál zavlažovacímu systému, aby mu sdělil, že by se pár několik kapek navíc hodilo. 

Najdou se nějaké oblasti, ve kterých je internet věcí již nyní realitou?

Internet věcí přichází a sehrává stále důležitější roli v prakticky každém odvětví. Nicméně existují platformy a specifická místa pro tento fenomén, typickou ukázkou je Facebook či Twitter. Ty primárně obsahují komunikaci mezi věcmi – a obvykle bezdrátovou. Rád bych dodal, že internet věcí je jednou z nejlepších myšlenek, co se týká evoluce. Nezpůsobí revoluci – pokud tedy nejste ti, kdo stojí úplně stranou.

Současní zákazníci jsou někdy stále ještě skeptičtí ohledně online připojení k systémům topení. Jaký na to máte názor?

Já ve své pozici nemohu nikoho soudit. Především se domnívám, že každý zákazník by měl mít možnost rozhodnout se podle sebe. A za další jsem viděl řadu případů, kdy se z technologických vymožeností přinášejících značné výhody stala masová záležitost. V případě, kdy kotel připojený k internetu, je schopen bezpečně a spolehlivě ušetřit více peněz a energie a současně nabídnout pohodlnější způsob ovládání systému vytápění, pak se domnívám, že takový systém se stane široce užívaným. 

Jaký má internet věcí význam pro odvětví vzduchotechniky a klimatizace?

Složitost moderních systémů vzduchotechniky a klimatizace se velmi rychle zvyšuje, protože se zvětšuje počet firem zabývajících se výrobou, obnovou, ukládáním a dodávkou energie. Tato situace může zákazníky, projektanty a instalatéry rychle zavalit. Internet věcí nabízí snadný a ekonomicky výhodný způsob přesného řízení těchto vysoce účinných systémů.

Je podle vašeho názoru Hoval dobře vybaven reagovat na tyto změny na trhu?

Společnost Hoval je nejen přesně zaměřena na zákazníky a řešení, ale je i příznivcem technologického pokroku. Ukázkou je inteligentní regulační systém TopTronic® E. Díky tomu je hned jasnější, proč je společnost Hoval tak dobře připravena na „internet věcí“ a je z tohoto hlediska jednou z firem na špici. 


Prof. Dr. Elgar Fleisch
Ředitel Ústavu Managementu Technologií (University of St. Gallen)
Profesor Managementu Technologií (ITEM-HSG)
Profesor Informačního Managementu (ETH Zürich)


Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej se svými kolegy! 

Autor
Adela Lustykova