Ekonomické a efektivní řešení pro vytápění průmyslových hal - praktické informace z provozu

◄ Zpět do přehledu blogu
Správně zvolená technologie dokáže řešit problémy s teplem, kouřem a olejovými výpary. Žádné vzduchové kanály ve výrobní hale, přesto je zdravý a čistý vzduch všude: v létě chladný, v zimě teplý. Jednotka Hoval RoofVent® vynáší jako trumfy svoje silné stránky.

Všude poletují třísky a špony, z některých se kouří. Olejové výpary znečišťují vzduch. Ve švýcarské obci Benken se v hale míhají zaměstnanci firmy Edi Hofstetter AG vyrábějící nářadí a stroje. Opracovávají díly těžké až 20 tun.

V rámci rekonstrukce topného systému nadešel okamžik, aby se současně zlepšilo klima ve výrobní hale o objemu téměř
4000 m3. Hlavním požadavkem bylo umožnit chlazení a vytápění. Dalším kritériem pro majitele podniku bylo najít řešení, které funguje s obnovitelnými zdroji energie a které by se nechalo v případě potřeby rozšířit o další komponenty.


Klimatizační jednotka Hoval RoofVent
Obr. č.1: Klimatizační jednotka Hoval RoofVent®

Navržené řešení pro klimatizaci hal 
Ve spolupráci s projektanty navrhnul Hoval vestavbu zařízení pro klimatizaci hal Hoval RoofVent® LKW-9 / DN 5 a dvě tepelná čerpadla. Vzduchový výkon systému činí 7000 m3/h. RoofVent® je vybaven dvěma zabudovanými řídícími jednotkami, ovládajícími tepelná čerpadla. Tlumiče hluku pro nasávaný a pro vyfukovaný vzduch jsou vítaným doplňkovým vybavením jednotky, jelikož výrobní hala sousedí s obytnou zónou. Klimatizační jednotka zachytává olej a pro funkci chlazení, popř. vytápění a je vybavena specielním výparníkem se čtyřmi řadami trubek. Dosahuje tak topný výkon 63 kW a chladící výkon 56 kW.

Jaké jsou přínosy řešení rekonstrukce topného systému?
Tímto řešením se vnitřní klima ve výrobní hale zřetelně zlepšilo. Striktně dané požadavky na kvalitu vzduchu se zřetelem na teplotu, zápach a výpary byly jasně splněny. Tepelná a chladící energie, získaná způsobem šetrným k životnímu prostředí, je opakovaně využita formou vysoce účinného zpětného získávání tepla.

Líbí se Vám tato případová studie? Sdílejte ji se svými kolegy!

Autor
Loris Basso