Jak efektivně snižovat náklady na vytápění nemocnice?

◄ Zpět do přehledu blogu

Řídíte nemocnici nebo jiné zdravotnické zařízení? Přemýšlíte, jak zajistit vyšší úspory? Inspirujte se řešením, které v anglickém hrabství Nottinghamshire ročně šetří necelé 4 miliony korun. 

Nemocnice nepotřebuje jen neustálý přísun tepla, ale také vyžaduje naprostou spolehlivost systému TZB. Nemocnice v Ramptonu potřebuje velmi vysoký výkon. Budova má kolem 1900 zaměstnanců, kteří se starají o duševně nemocné pacienty. Tato nemocnice je jedna ze tří nejpřísněji střežených nemocnic v Anglii.

Kotel plyn/olej s ohřevem vody

Tři ocelové kotle SR-PLUS značky Hoval, každý s výkonem 1500 kW, byly určeny pro použití v novém energetickém centru. To letos vybuduje mezinárodní firma Cofely, která bude nadále zodpovídat za jeho fungování. Kotle budou vybaveny dvoupalivovými hořáky (plyn/nafta) , aby se zajistil neustálý přísun tepla v případě, že dojde k přerušení dodávky plynu. Předpokládá se také použití zásobníku o objemu 30.000 litrů.

 

ocelový kotel
Obr. č. 1: Ocelový kotel Hoval SR-plus
Firma Cofely do energetického centra také nainstaluje kogenerační jednotky s kotlem na biomasu.  Současný systém na horkou vodu založený na vysoké teplotě 115°C ustoupí místnímu vytápění  s nízkou teplotou 90°C. Tím se zvýší jak výkonnost, tak bezpečnost.

Kompletní systém vytápění 

Tři kotle od Hovalu, které stejně jako zásobník budou vyrobeny v Lincolnu v Británii, doplňují kogenerační jednotku a pokryjí špičku spotřeby. Zásobník zajistí, že bude vždy dostatek teplé vody. To umožní nemocnici efektivně využívat různé zdroje tepla a zároveň ušetřit šestimístnou sumu peněz každý den. Paul Rawson, ředitel energetických služeb ve firmě Cofely v Británii, to okomentoval slovy: „Nové energetické centrum zajistí nemocnici v Ramptonu výkonnější, spolehlivější a zodpovědnější energetickou infrastrukturu, která přinese úspory a rychlý návrat investic.“

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej se svými kolegy!  
Autor
Adela Lustykova