Zelené hybridní systémy

◄ Zpět do přehledu blogu
Je nezbytné, aby podíl obnovitelné energie použité na výrobu tepla výrazně vzrostl. Zákony a vyhlášky v Evropě zpřísňují své požadavky, aby omezily emise CO2 z topných systémů a zdrojů pro přípravu teplé vody. Hybridní systémy od společnosti Hoval nabízejí širokou škálu řešení, která pomáhají dosáhnout tohoto cíle. Díky integrovanému řídícímu systému TopTronic® E lze snadno kombinovat různé alternativní zdroje tepla se standardními systémy. Tyto hybridní systémy umožňují obytným komplexům, kancelářským budovám, školám a podobným prostorům mít jednoduché a velice flexibilní řešení vytápění a přípravy teplé vody s minimální produkcí emisí CO2.
Hybridní systémy kombinují výhody různých zdrojů tepla. Hoval nabízí k dispozici v podstatě tři možnosti: Plynový kondenzační kotel UltraGas® 2, který lze kombinovat s tepelným čerpadlem, kotlem na dřevěné pelety nebo solárními kolektory doplněnými o akumulační nádrž.
Klíčovým aspektem tohoto zeleného hybridního systému je dosažení vysoké účinnosti distribuce tepla. S TransShare dodává Hoval kompaktní předávací stanice připravené rovnou k připojení a dokonale přizpůsobené pro použití v hybridním systémech. Pojdmě se nyní blíže podívat na tři výše zmíněné hybridní systémy.

Hybridní systém s tepelným čerpadlem a kondenzačním plynovým kotlem UltraGas® 2

system UG + TC
Tepelná čerpadla, jako je Belaria® dual AR, pracují s největší energetickou účinností (tzv. topným faktorem COP) na jaře a na podzim a při mírných zimních teplotách. V hybridních systémech to znamená, že se používají k pokrytí základních požadavků na vytápění a přípravu teplé vody, což odpovídá přibližně 70 až 80% potřebné energie. Protože tepelné čerpadlo v hybridním systému nepotřebuje žádné rezervy pro špičkovou poptávku nebo nevhodné klimatické podmínky - například extrémní teploty pod nulou v zimním období - může mít relativně malé rozměry, což výrazně snižuje investiční náklady.

Vzhledem k tomu, že plynový kondenzační kotel UltraGas® 2 může při extrémních požadavcích rychle zasáhnout svým vysokým výkonem, nemusí být tepelná čerpadla provozována za pro ně nepříznivých podmínek.

Nový UltraGas® 2 je vysoce ekonomicky efektivní zdroj tepla, a to hlavně díky inovativnímu výměníku tepla TurboFer®, vylepšenému řídícímu systému a oddělení vysoko a nízkoteplotní zpátečky.

Oddělené zpátečky umožňují ideální teplotní stratifikaci vody v kotli, což zvyšuje jeho účinnost. Díky velkému vodnímu objemu není potřeba zachovávat alespoň minimální průtok vody kotlem. UltraGas® 2 lze provozovat s velkým teplotním rozdílem mezi přívodem a zpátečkou, který optimalizuje způsob využití kondenzační technologie a zvyšuje účinnost systému až o 3%.

Hybridní systém s kotlem na pelety a kondenzačním plynovým kotlem UltraGas® 2

lánek 2 - systém UG + BioLyt
Kotel na pelety BioLyt lze také kombinovat s UltraGas® 2 a vytvořit tak vysoce ekologický hybridní systém. I v tomto případě se systém vytápění peletami podílí na celkovém zatížení - 70 až 80 procenty - a nemusí být tedy příliš velký. UltraGas® 2 zajišťuje nejen pokrytí špičkové poptávky v zimě, ale také zajišťuje kompletní přípravu teplé vody v letních měsících. To znamená, že není nutné provozovat kotel na dřevěné pelety po celý rok - což by bylo nehospodárné a také neekologické. Vedlo by to ke zbytečným emisím NOx a pevných částic.

Distribuce tepla pro vytápění a přípravu teplé vody je úkolem předem vyrobené kompaktní předávací stanice TransShare.

Hybridní systém se solárními kolektory a kondenzačním plynovým kotlem UltraGas® 2

system UG + UltraSol
Tepelnou energii ze slunce lze také optimálně využít v hybridních systémech s kondenzačními kotli UltraGas® 2. I když podíl tepelné sluneční energie může v praxi pokrýt max. 30% potřebné tepelné energie, pro klima a vaši peněženku to stále stojí za to. V některých případech může být smysluplná integrace třetího zdroj tepla do hybridního systému.

Další výhody hybridních systémů

V těchto hybridních systémech, dláždí nový kondenzační plynový kotel UltraGas® 2 cestu pro ekonomické a CO2 neutrální vytápění pomocí tepelných čerpadel, dřevěných pelet nebo pomocí využití sluneční energie. Jaké jsou další výhody hybridních systémů?

  • Velikost - vzhledem k tomu, že například tepelná čerpadla již nemusí být konstruována pro extrémní teploty pod nulou, pro stejné aplikace najednou postačují daleko menší jednotky. To výrazně snižuje investiční náklady na vybudování systému vytápění a přípravy teplé vody.
  • Spolehlivost - celý topný systém je navíc spolehlivější, protože existují dva nezávislé zdroje tepla.
  • Ekologičnost - aby toho všeho nebylo málo, kotel UltraGas® 2 je schopen běžet ještě ekologičtěji. Je uzpůsobený pro přechod na biometan a bude schopen pracovat až s 20% vodíku.
Pro více informací se neváhejte obrátit na jednoho z našich specialistů, který Vám poskytne technickou konzultaci, a nabídne řešení přímo na míru Vašim potřebám.
Autor
Lucie Janovicova