Pozor na bakterii Legionella! Rady a tipy jak se těmto bakteriím účinně vyhnout.

◄ Zpět do přehledu blogu
Pokud řídíte nemocnici, hotel, nebo jste majitelem topného systému, přečtěte si naše rady a tipy, jak se vyhnout bakterii Legionella. Nesprávné mikroklima s malou filtrací vzduchu může podpořit vznik velkého množství znečisťujících látek, včetně skupiny bakterií Legionella. Tyto bakterie se mohou množit a způsobit mnoho zdravotních problémů.

Bakterie Legionella

I malé množství vody může být ideálním hnízdištěm mikroorganismů. Jedním z těchto mikroorganismů, které obývají umělé vodní prostředí a vlhké oblasti, je bakterie Legionella pneumophila. Tuto bakterii najdeme mimo jiné i ve vnitrozemských vodních nádržích, v moři, ve vlhké půdě, mechu a pilinách. Bakterie byla objevena v roce 1976 a média tuto chorobu nazvala "Legionářskou nemocí".

Legionella ve vodovodních systémech

Bakterie Legionella se množí v umělém prostředí: ledničky, klimatizační zařízení, ohřívače vody a zásobní nádrže a lékařské přístroje, jejichž povrchy přicházejí do styku s vodou. Vývoj těchto bakterií podporuje nedostatečná kvalita vody ve vodních systémech, nesprávný provoz a nedostatečný hygienický dohled nad přístroji a systémy.
legionnella-2.png
Výkres č. 1: 3D vizualizace bakterie Legionella pneumophila

Jak se Legionella množí?

Mezi nejčastější zdroje znečištění patří systémy pro přípravu teplé užitkové vody a klimatizační systémy. Bakterie Legionella pronikají do organismu přímou konzumací kontaminované vody. Poté co se bakterie dostane do těla, může způsobit atypický zápal plic a horečku, která může být doprovázena silnými bolestmi hlavy, třesavkou, průjmem a dýchacími potížemi.
Bakterie se množí v teplotním rozmezí 20-50°C. Optimální teplotou pro jejich rozvoj je 38°C. Nad 50°C se bakterie nemnoží a nad 70°C hynou. Růst bakterií Legionella v systémech teplé vody je podporován přítomností biofilmů a mechanických ložisek, kde žijí jiné bakterie.

Jak vyzrát na bakterii Legionella?

Legionellu lze odstranit chemickými nebo tepelnými metodami. V systémech které neobsahují biofilmy, se bakterie nemnoží tak silně, proto je důležité zajištění správného návrhu a realizaci systému teplé užitkové vody. Množení bakterií ve vodovodech můžete zabránit tím, že využijete správná technická řešení:
  • Na odběrných místech by se teplota užitkové měla pohybovat nad 55 °C.
  • Ujistěte se, že voda se periodicky zahřívá na 70-80 °C za účelem provedení tepelné dezinfekce.
  • Používejte cirkulační systém teplé užitkové vody.
  • Odstraňte nerovnosti v tepelné izolaci. Části izolace, které jsou opotřebované, vlhké, nebo nesplňují požadavky, nahraďte novou izolací, která má odpovídající tloušťku a pokud možno nízkou tepelnou vodivost.
  • Pravidelně dezinfikujte potrubí teplé vody.
  • Správně nastavte systém tak, aby se odstranily zóny s příliš nízkým průtokem, jelikož ty představují hrozbu nebezpečného snížení teploty nebo stagnaci vody.
  • Odstraňte takzvané „slepé uličky“. Pokud takové odbočky nelze vyloučit, je třeba vodu v nich pravidelně ohřívat.
  • Zajistěte řádný technický a hygienický stav systému.

Nárůst legionářské nemoci v roce 2014

V roce 2014 bylo oznámeno 6 941 případů této nemoci. Počet výskytu v zemích EU byl v tomto roce 13,5 případů na milion obyvatel, což představuje nejvyšší počet, jaký se kdy vyskytl. Velké množství hlášených případů nakažených lidí bylo i mezi lety 2009-2014 v Lisabonu.

Přibližně 74% všech nahlášených případů bylo zjištěno ve Francii, Německu, Itálii, již zmíněném Portugalsku a Španělsku. Seznam výskytu této nemoci si můžete prohlédnout zde.

Jaké je řešení?

Ke snížení riziku vzniku kontaminace bakteriemi Legionella je potřeba zajistit správnou teplotu vody. U velkých zařízení (hotely, bazény, lázně, nemocnice) je obzvláště důležitá mikrobiologická čistota vodního potrubí. V takových případech se doporučuje zvolit správné řešení teplé užitkové vody.


Seznamte se s naším vysoce výkonným a vysoce efektivním ohřívačem!

Modulární ohřívač Modul-plus a kompaktní předávací stanice TransTherm pro.
Autor
Lacoste Baptiste