Lichtenštejnsko - domov Hoval a nejen to…

◄ Zpět do přehledu blogu

Lichtenštejnsko je jako země z pohádky. Skoro by se proto chtělo začít ustáleným klišé 'za devatero horami a devatero řekami se rozprostírá malebné a velmi bohaté knížectví'. A i kdybychom se k tomuto úvodu nakonec uchýlili, nebyli bychom daleko od pravdy. V Evropě totiž neexistuje moc jiných států, které by popisu odpovídaly lépe. Stejně jako bychom jich v Evropě nenašli o moc menších. Lichtenštejnsko se totiž rozprostírá na pouhých 160 kilometrech čtverečních a řadí se tak na šestou příčku nejmenších nezávislých států světa. Leží na svazích Alp a v údolí Rýna a jako jedno z mála patří mezi dvojnásobně vnitrozemské státy v Evropě. Obklopují ho totiž samé vnitrozemské země. Jeho návštěvníci sem míří hlavně za historií, lyžováním a přírodou.

Proč se ale o Lichtenštejnsku zmiňujeme právě tady, v blogu společnosti Hoval? Jednoduché, domovem naší značky je totiž právě tato pohádková krajina. A protože už brzy nastanou letní prázdniny, rádi bychom vás pozvali do naší domoviny a inspirovali k cestám za hranice všedních dní právě sem…

Trocha historie v úvodu

230384_sonnenaufgang_gaenglesee_herbst_steg_liechtenstein_marketing-j-konrad.jpg

Jméno země se odvozuje od známého rakouského rodu Lichtenštejnů a její dějiny sahají do prvních stovek let po Kristu. Lichtenštejnští měli vždy velmi blízko k Německu, byli také samostatným státem v Německém spolku, přestože dnes s Německem vůbec nehraničí. V návaznosti na to je tu ale oficiálním jazykem němčina.

Dnes je ale jeho největším spojencem Švýcarsko. S ním knížectví sdílí lásku k nízkým daním, neutralitě a bankovnímu systému. A také vysokou životní úroveň. Hrubý národní produkt Lichtenštejnska činí 158 000 CHF na obyvatele, kterých, pojďme si na rovinu přiznat, není tolik, celých 38,5 tisíc. To zemi staví na první místo ve světě. Inflace se pohybuje okolo 1 % ročně, nezaměstnanost činí 2,4 %.

Zpět ale k historii. Po skončení druhé světové války bylo však Lichtenštejnsko v zoufalé finanční situaci. Lichtenštejnská dynastie se uchýlila i k prodeji rodinných uměleckých pokladů, včetně portrétu Ginevra de 'Benci od Leonarda da Vinciho, který v roce 1967 koupila Národní galerie ve Washingtonu za pět milionů amerických dolarů. Na konci 70. let Lichtenštejnsko vsadilo na strategii daňového ráje a razantně snížilo daň z příjmů právnických osob. To vyvolalo nevoli řady evropských států, ale z Lichtenštejnska to, jak už jednou zmíněno, učinilo jednu z nejbohatších zemí na světě. V září 2019 byl tak lichtenštejnský kníže šestým nejbohatším monarchou na světě s odhadovaným majetkem 3,5 miliardy amerických dolarů.

Politika a mezinárodní vztahy, protože bez nich to nejde

198118_schatzkammer_fuerstenhut2.jpg

Lichtenštejnsko je konstituční monarchie, jeho státní zřízení je knížectvídědičná konstituční monarchie, jejíž hlavou je úřadující kníže. Kníže zastupuje stát v mezinárodních záležitostech, ačkoli za většinu politických záležitostí zodpovídá Švýcarsko. Současnou hlavou státu je od roku 1989 Hans Adam II. kníže z Lichtenštejna.

Od zániku Rakouska-Uherska je Lichtenštejnsko úzce spojeno se sousedním Švýcarskem. A to jak svým postojem vůči daňovému systému, neutralitě a bankovnímu tajemství, ale také politicky. Švýcarsko tak zastupuje zájmy Lichtenštejnska v zahraničí, mimo Bern, Berlín, Brusel, Štrasburk, Vídeň, Washington, Ženevu a OSN v New Yorku, kde má Lichtenštejnsko vlastní zastoupení. Od 1. ledna 1991 je Lichtenštejnsko členem Evropského sdružení volného obchodu (ESVO – EFTA); do té doby tam jeho zájmy zastupovalo opět Švýcarsko. Od 19. prosince 2011 je Lichtenštejnsko součástí Schengenského prostoru; není však členem Evropské unie.

Hlavní město nebo je to trochu jinak?

225276__h2a6885_schloss-vaduz-2017_fjmeier-1.jpg

Ano, je. Vaduz, hlavní město Lichtenštejnska, totiž nevlastní městská práva, a tak se v podstatě jedná o hlavní “vesnici” o pěti tisících obyvatel. Nad ní se tyčí knížecí hrad. Stejně jako v pohádce však není otevřený všem návštěvníkům, neboť zde stále bydlí knížecí rodina. Tomuto malému městečku byl přidělen znak až v roce 1932 a ačkoliv má do důležitého hlavního města daleko, sídlí zde parlament s pětadvaceti poslanci. Výhled na okolní Alpy, kterým dominuje knížecí sídlo, je však o to úchvatnější.

Kam ve Vaduzu vyrazit? I v hlavní vesnici země najdete kulturní perlu - obrazová galerie patřící knížatům se řadí k největším soukromým sbírkám na světě. Mezi tisíci obrazy objevíte Rembrandta, van Dycka, Rubense nebo Leonarda da Vinciho. Do Vaduzu se vydávají také nadšení filatelisté. Zdejší poštovní muzeum skrývá velmi cenné známky.

A protože Hoval přichází z míst, kde se rodí klima - z Alp, nesmíme také opomenout, že přímo ve Vaduzu sídlí naše ředitelství a pohled z jeho kanceláří je velká krása. 

A kam v Lichtenštejnsku jinam?

248847_2020-09-16-plpictures-by-paedii-luchs-trail-running-liechtenstein-2786-full.jpg

Nutno podotknout, že do Lichtenštejnska se vydávají hlavně milovníci zimních sportů. Alpy pokrývají tři čtvrtě plochy knížectví a nabízí řadu malých středisek s velkým množstvím sjezdovek. Hory jsou ale samozřejmě protkané velkým množstvím turistických tras a trailů, které vás provedou po vrcholech i v létě. Se zemí se snoubí řada germánských tradic, jako v polovině března například Funkensonntag - lichtenštejnská obdoba pálení čarodějnic odehrávající se v údolí Rýna.

Všichni, kteří se do země chtějí vydat, by také měli vzít v potaz, že toto malé knížectví je jednou z mála zemí bez letiště. Nejbližší velké letiště je letiště v Curychu ve Švýcarsku vzdálené od Vaduzu 130 km po silnici.

Ať už se vydáte jakkoliv a kamkoliv, přejeme Vám krásné léto a šťastné cesty, včetně návratů.

Autor
Anna Doubravova