Jak utratit méně za vytápění a teplou vodu ve vašem hotelu? Najděte energeticky účinné způsoby!

◄ Zpět do přehledu blogu

Hotely jsou velmi specifická skupina budov, co se týče požadavků na energii, teplou vodu a vytápění. Mění se během roku v závislosti na obsazenosti. Majitelé hotelů často tvrdí, že v tomto sektoru je těžké cokoli předpokládat. Je to riskantní a finančně náročný business, ale pokud je dobře vedený, dá se očekávat dobrý zisk.

Jak zajistit nejvyšší komfort s co nejnižšími možnými náklady?

Nejdůležitější roli zde hraje zdroj tepla. Musí fungovat efektivně, bez ohledu na nárazové zatížení, které se v hotelech velmi mění. Je velkou výzvou zajistit hotelovým hostům pohodlí jak během nízké obsazenosti, tak ve vrcholné sezóně. To znamená, že musíte vybrat takový zdroj tepla, který Vám umožní modulovat nejvyšší možný výkon bez významné ztráty účinnosti. V hotelu je také důležitá regulace tepla během teplých měsíců, kdy lze teplotu neobsazených pokojů snížit na minimum, zatímco v běžně obsazených pokojích ji lze regulovat dle potřeby. 
Spotřeba vody a plynu
Obrázek č. 1: Průměrná spotřeba energie u koncového uživatele
S měnícím se požadavkem na energii je nejlepším řešením zařízení, u kterého může být výkon snadno ovládán, například díky modulaci hořáku. Kondenzační plynový kotel UltraGas je právě takové zařízení. Je to možná nejúčinnější kotel dostupný na trhu, který je charakterizován účinností až 99%. Tento parametr je velmi důležitý, protože umožňuje tomuto zařízení dosahovat stejného ohřívacího efektu, i když spotřebuje méně paliva. To vede ke snížení provozních nákladů.
Vysoká účinnost kotle je výsledkem použití patentovaného výměníku tepla AluFer,
který odstraňuje maximální možné množství tepla ze spalin, jejichž teplota při výstupu může být nižší než 50°C. Použití nízkoteplotních a vysokoteplotních vratných vstupů v tomto kotli vytváří ideální podmínky pro kondenzaci i při zahřívání teplé vody. Kotel je izolován minerální vatou, aby se minimalizovala ztráta tepla. Inteligentní regulace Vám umožňuje ovládat kotel. Vestavěné senzory tlaku vody a spalin zajišťují bezpečný provoz kotle. Regulátor TopTronic ® je vybaven displejem, který Vám umožňuje nastavit požadovanou teplotu pro individuální teplovodní okruhy, teplotu vody a provozní mód.
Inteligentní regulace
Obrázek č.2: Prostorová stanice TopTronic ® E

Společnosti, které chtějí mít dobré jméno, musí být vybaveny ekologickými zařízeními s minimálním dopadem na životní prostředí. Monitorování spalin je velmi důležité – koncentrace složek ve spalinách a jejich teplota poskytují majiteli informaci, jestli kotel a spalovací proces správně funguje. Kotle Hoval dosahují hodnot COve spalinách 9-8,8%, NOx- 26-38 mg/kWh a oxidů uhlíku 3-9 mg/kWh v závislosti na výkonu, což je velmi malé množství. Měli bychom dodat, že nejnižší emise spalin a nejvyšší účinnost kotle souvisí s provozem při nízkých parametrech topného tělesa.

Efektivní a ekologická řešení
Exkluzivní hotely musí reagovat na náročné požadavky od zákazníků. Hotely většinou zahrnují i další služby, které musí splňovat požadavky na pohodlí. Proto by si měli vybrat spolehlivá řešení, která již byla v minulosti úspěšně využívána a svému majiteli přináší výhody. To zahrnuje spolehlivý provoz, pokročilé, automatické ovládání, účinnou a ekologickou produkci tepelné energie.

Případová studie

Příklad jednoho takového projektu je Hotel Fusion v Praze, kde bylo instalováno moderní systémové řešení kotlů Hoval UltraGas (800D). S ohledem na lokaci hotelu, který je v samém srdci historického centra Prahy a pod přísnými požadavky na emise a hluk, a samozřejmě pro uspokojení vysokých nároků investora, byl osazen kondenzační dvojkotel Hoval UltraGas (800D).
Hotel Fusion Panská
Obrázek č.3: Hotel Fusion v Praze.

Hlavním cílem rekonstrukce historické budovy byla přestavba na moderní designový hotel. Jako v každém hotelu, i zde byl kladen důraz na spolehlivé řešení s co nejnižšími provozními náklady. Díky technologii Hoval investor zaznamenal pohodlný provoz a bezproblémové dodávky tepla, které maximálně naplňují potřeby hotelových hostů. Mimo to se v účtech za energie projevily značné provozní úspory, což hotelu umožňuje takto uspořené finance využívat jiným způsobem. Díky vestavěné automatizaci, která umožňuje modulaci hořáku a úpravu výkonu kotle podle potřeb hotelu, kotel UltraGas od Hovalu odpovídá požadavkům.  To je velmi důležité při proměnlivých požadavcích na energii, hlavně pro účely přípravy teplé vody. Aby kotel účinně fungoval, musí pracovat stabilně a startovat  jen výjimečně, zato na dlouhou dobu.


Líbil se vám tento článek? Sdílejte jej se svými kolegy!

 

Autor
Martin Köb
Product Manager SRS