Grand hotel Permon: exkluzivní hotel s maximálním komfortem

◄ Zpět do přehledu blogu

Exkluzivní čtyřhvězdičkový Grand hotel Permon se nachází v nádherné přírodě a je obklopený jehličnatými lesy. Grand hotel Permon patří mezi nejznámější turistické a lyžařské středisko ve Vysokých Tatrách. Hotel poskytuje služby a ubytování na vysoké úrovni a uspokojí i náročnější klienty. 

Stávající zdroj tepla

Výstavba hotelu Permon se datuje do sedmdesátých let minulého století. Jelikož v letech výstavby nebyl na stavbě plyn, technické zařízení kotelny bylo navržené s použitím ocelových teplovodních kotlů s přetlakovými hořáky. Na začátku devadesátých let byly do kotelny nainstalovány čtyři nové kotle. Ohřev teplé vody se realizoval centrálně v ocelových stacionárních ohřívačích o objemu 6,3 m3. V současnosti jsou v kotelně už jen dva kotle KDVE 100, nový kotel UltraGas 1440D a úplně nový způsob ohřevu teplé vody. 

Analýza potřeb a návrh technického řešení

Může nastat situace, kdy se zřízení nové kotelny může zdát jako nepotřebný náklad, jelikož se může dát priorita viditelnějším věcem jako jsou služby a prvotřídní vzhled interiéru včetně pokojů, kvalitní restaurace, či prvotřídního wellnessu. Proto byly na první schůzce analyzované potřeby pro vytápění a hlavně zvýšený požadavek na ohřev teplé vody, jelikož v tom čase probíhala rozsáhlá rekonstrukce wellness centra.

Z tohoto důvodu byly vznešeny ze strany hotelu následující požadavky:

1)      Do stávajícího dispozičního prostoru kotelny navrhnout vhodné kotle,
2)      kotle musí vyhovovat stávajícímu rozměru komína,
3)      napojení kotlů na stávající rozvody musí být jednoduché a funkční,
4)      energeticky účinný návrh pro ohřev teplé vody pro celý hotel a wellness centrum

Zajištění co největšího komfortu s co nejnižšími náklady

Nejdůležitější roli zde sehrává zdroj tepla. Zdroj musí fungovat efektivně, bez ohledu na nárazová zatížení, které jsou u hotelů běžné. Je velkou výzvou zajistit hotelovým hostům pohodlí jak při nízké tak i při vysoké obsazenosti hotelu – je proto velice důležité takový zdroj tepla, který Vám umožní modulovat nejvyšší možný výkon bez významné ztráty účinnosti. V hotelu je také důležité možnost regulace tepla, kdy se teplota v neobsazených pokojích sníží na minimum, zatímco teplotu v běžně obsazených pokojích je možné regulovat dle potřeby.

S měnícími se požadavky na energii je nejlepším řešením zařízení, které může být lehko ovládané, například díky modulaci hořáku. Přesně takovéto zařízení je kondenzační plynový kotel UltraGas. UltraGas je jeden z nejúčinnějších kotlů dostupný na trhu, který je charakterizován účinností až 109,9%. Snížení provozních nákladů je díky tomu, že účinnost umožňuje zařízení dosahovat stejného vytápěcího efektu s nižší spotřebou paliva. Takto vysoká účinnost kotle je výsledkem použití patentovaného výměníku AluFer®, který spojuje výhody nerezových a plynových kondenzačních kotlů.

Při závěrečném vyhodnocování mezi nízkoteplotními a kondenzačními kotli z portfolia Hoval jednoznačně padla volba na Hoval UltraGas 1440D a to z důvodu poměr vstupní cena kotle-provozní náklady-doba návratnosti. 

nhng.jpg

Obrázek č. 1: 15-2 300 kW Hoval UltraGas s patentovaným výměník tepla AluFer®

sch--ma_zapojen--_ultragas.png

Obrázek č. 2: Schéma zapojení kotle Hoval UltraGas 

Ohřev teplé vody se může zdát jako jednoduchá záležitost, avšak pro velký hotel je důležité vybrat řešení, které se umí narychlo přizpůsobit náhlým změnám v odběrech. Proto zde bylo navrhnuto řešení Hoval Modul-plus – ohřívač vody. Tento ohřívač je hojně využíván díky svému komfortu všude tam, kde je kladen velký důraz na hygienu vody. 

Přednosti ohřívače Hoval Modul-plus

-          princip protiproudu při ohřevu vody pro maximální využití energie v nerezových modulech o objemu 115 litrů
-          vysoká hospodárnost à nízké náklady
-          garance velké produkce teplé vody ve vytíženém čase
-          žádný problém s vodním kamenem
-          koncepce menších válcových jednotek zapojených do série brání vzniku „mrtvých zón“ a chrání před vznikem bakterie Legionella pneumophila
-          lehká kontrola každého modulu ohřívače
-          kompaktní rozměry a malá hmotnost na metr čtvereční
-          schopnost ohřevu vody s obsahem chloridu až do 300 mg/litr
-          více jak 550 000 zásobníkových modulů instalovaných po celém světě

permon-5.png

Obrázek č. 3: Ohřívač vody Hoval Modul-plus, výkon 640l/h-17.500l/h

Zhodnocení investice

Výměnou teplovodního kotle KDVE 100 s nízkou účinností, za kondenzačné kotel Hoval UltraGas 1440D s vysokou účinností, vznikla úspora na zemním plynu, elektrické energii a na tvorbě emisí. Úspora kotlů Hoval je minimálně 39 952 m2/rok, tedy minimálně 421 494 kWh/rok. Instalace kondenzačního kotle UltraGas představuje úsporu i v elektrické energii. Úspora v tomto případě je 6 290 kWh/rok. Další úsporou je úspora na tvorbě emisí. Instalací tohoto kotle došlo k nižší tvorbě emisí CO2 a k ochraně životního prostředí. V tomto případě úspora činí 78 442 kg CO2/rok.

Kondenzační plynový kotel UltraGas, společně s ohřívačem vody Modul-plus, zaručuje nejefektivnější využití plynových paliv pro potřeby vytápění a ohřev vody v hotelech. Moderní kondenzační kotle a vysoce účinné ohřívače vody dobře fungují v moderních zařízeních a budovách – bez ohledu na to, zda hovoříme o samostatných rodinných domech, bytových domech, hotelech, či velkých halách.


Prohlédněte si naše řešení a najděte nejvhodnější způsob k řešení vašich investic!

Autor: Ing. Miroslav Hruška

Autor